Vés al contingut

Aquest juliol hem pogut visitar l'exposició dels 35 anys del Banc dels Aliments

OBINSO visita una exposició oberta a tothom i en la que ens resulta fàcil entendre la gran xacra del malbaratament alimentari

Aquest juliol el Banc dels Aliments ens ha convidat a visitar l’exposició que, amb motiu del seu 35 aniversari, ha organitzat al Palau Robert de Barcelona. Una exposició molt ben muntada i amb una informació fàcil d’entendre per a qualsevol mena de públic i edat, i que posa el focus en el malbaratament alimentari. Des de fa anys som partícips de la gran tasca que fa el Banc dels Aliments, i aquesta exposició és una magnífica oportunitat d’explicar com entre tots podem mirar de solucionar aquest problema social tan important en un món on els recursos comencen a ser massa preciosos.

Des d’OBINSO volem agrair la invitació i felicitar a Banc dels Aliments per la seva gran tasca i aquest 35è aniversari.

Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant aliments de manera solidària.

Nota de premsa del Banc dels Aliments:

Del 4 de juliol al 28 d’agost, a la sala 4 de Palau Robert exposició commemorativa del 35è aniversari del Banc dels Aliments de Barcelona

El Banc dels Aliments de Barcelona celebra el seu 35è aniversari, i ho fa amb una
exposició explicativa de la seva principal activitat. Organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de la companyia d’Aigües de Barcelona, la mostra exposa els dos eixos d’activitat de l’entitat: l’aprofitament d’aliments evitant el seu malbaratament, i la contribució a garantir el dret a una alimentació saludable per a tothom.

Alimentarse és cabdal per a la nostra supervivència, és un dret humà, i com a tal, es va recollir a la Declaració Universal de Drets Humans de 1948. El Dret a l’Alimentació de garantir l’accés a una alimentació completa i saludable. En el nostre entorn, segments importants de la població no disposen de recursos suficients per alimentarse de forma adequada, de manera que s’accedeix a aliments i s’adquireixen hàbits que provoquen obesitat i deficiències en la salut.

Avui en dia es produeixen més aliments dels necessaris, i, alhora, aquest model de
sobreproducció conviu amb l’existència de zones geogràfiques del planeta, a on impera la inseguretat alimentària i la fam, com una dramàtica manifestació més de la
desigualtat social imperant.

Encara que el sistema alimentari ja ha començat a donar senyals que deixen entreveure que, a causa de diferents factors superpoblació, emergència climàtica, disminució dels recursos hídrics i energètics, trànsit cap a models de producció més sostenibles, elevats increments dels preus dels aliments, etc, la manera en què ara ens alimentem no serà la mateixa en un futur immediat. Així i tot, en les societats modernes de manera més acusada, s’està produint un elevat nivell de malbaratament en totes les baules de la cadena alimentària. Tot el que no es menja, es malbarata.

El malbaratament alimentari depèn de múltiples factors. Alguns d’ells es produeixen per causes naturals: cicle productiu dels conreus, factors meteorològics…, i d’altres per causes humanes, derivades tant de la producció i comercialització, com del
comportament del consumidor. En la producció i comercialització les causes poden
originarse en la logística i la distribució, en les males previsions i gestions d’estocs, en
l’envasat i etiquetatge, entre d’altres. En el consum, les causes poden produirse pel rebuig de fruita i verdura de grandàries i estètica no estàndard, per compres mal
planificades, per mala gestió de restes en neveres o rebost, per confondre la diferència entre les dates de consum preferent i de caducitat, per rebutjar les sobres, etc...

El malbaratament alimentari a gran escala, i al llarg de tota la cadena, arriba a xifres
enormes: segons xifres de la FAO, es llencen al món 2.460 tones d’aliments cada minut, un terç del produït per al consum humà.

Vivim en un sistema que permet que grans quantitats de menjar acabin en un abocador. Potser pots començar per ferte preguntes:

• Saps si en formes part d’aquest sistema?

• Saps que es pot fer per canviar aquesta realitat? Què puc fer per evitarho?,

• Saps què passa amb tot el que no es menja? Com puc contribuir a combatre i a
participar en el seu aprofitament?

A aquestes preguntes, al que es pot fer i al que imperiosament ens haurem d’acostumar a fer, són a les que procura donar respostes la mostra proposada pel Banc dels Aliments, amb motiu del seu 35è aniversari. Explicarem també la important tasca que fem per recuperar i aprofitar aliments.

L’accés hi és lliure i gratuït, us la recomanem. L’exposició romandrà oberta fins al dia 28 d’agost. Horari de 9 a 20 h (diumenge fins les 14:30 h)

Obra d'Integració Social